در ماجرای اشغال ایران در شهریور ۱۳۲۰، شهید غلامعلی بایندُر فرمانده نیروی دریایی ارتش و برادرش در شرایطی که دستور عقبنشینی ارتش صادر شده بود، حماسه آفریدند
🔹گروسیان از طایفههای قومی قدیمی در تاریخ ایران با پیشینه نظامیگری و ریشهدار هستند. گروس از طوایف مختلف تشکیل شده که «بایندر» یکی از آنهاست.
🔹در ماجرای اشغال ایران در شهریور ۱۳۲۰، دو برادر در شرایطی که دستور عقبنشینی ارتش صادر شده بود، حماسه آفریدند.
🔹"غلامعلی" برادر بزرگ، فرمانده نیروی دریایی ایران و "یدالله" کفیلِ فرماندهی نیروی دریایی ایران در دریای خزر به فاصله یک روز در مقابله با انگلیسیها و روسها به شهادت رسیدند.
🔹غلامعلی بایندُر فرزند دوم علیاکبر بایندر بود که سال ۱۲۷۷ خورشیدی در تهران متولد شد، پدرش علیاکبر بایندر ملقب به دبیر دربار از سران طایفه بایندُر گروس(بیجار) بود.
🔹غلامعلی بایندر وی تحصیلات متوسطه خود را در مدرسه دارالفنون به پایان رساند و در سال ۱۲۹۹ از مدرسه نظام مشیرالدوله با درجه ستوان دومی فارغالتحصیل شد. وی در مدرسه نظام مشیرالدوله، در دانشکده توپخانه پواتیه، فونتن بلو، دانشگاه جنگ پاریس و نیروی دریایی ایتالیا تحصیلات نظامی را به پایان رساند.
🔹این نظامی برجسته در ۱۳۰۱ در جنگ با اسماعیل سیمیتقو مشارکت کرد و به خاطر رشادت و فداکاری در نبرد شکریازی، نشان ذوالفقار که عالیترین نشان نظامی ایران بود را دریافت کرد.
وی از سال ۱۳۱۵ فرمانده نیروی دریایی ایران شد.
🔹به دنبال شکست مذاکرات ایران و انگلیس دربارهٔ بازپسگیری جزایر سهگانهٔ ایران، مقامات دولتی و نظامی ایران در سالهای ۱۹۳۳ و ۱۹۳۴ میلادی از جزایر تنب دیدار کردند. دراین بازدیدها دریادار «بایندُر» فرماندهِ وقت نیروی دریایی ارتش ایران پس از گفتگو با ساکنان جزیره به مقامات نظامی بریتانیا اظهار داشت که جزیرههای تنب و ابوموسی، بخشی از سرزمین ایران است.
🔹غائله شهریور ۱۳۲۰: در این روز، دریادار غلامعلی بایندُر فرمانده نیروی دریایی جنوب، در بازگشت از آبادان با گلولههای ناو انگلیسی روبرو شد. ناوچههای غافلگیر شده غرق شدند و گروهی از افسران و ناویها کشته شدند.
🔹بایندر، همراه با سروان ولی مکرینژاد، برای چارهاندیشی و آمادهباش به ستاد نیروی دریایی جنوب، به سوی خرمشهر به راه افتادند ولی پیش از آن که به خرمشهر برسند، با آتش ناگهانی مسلسلهای انگلیسی کشته شدند.
🔹پس از شهادت درجهٔ او به دریابانی ارتقا یافت و یکی از ناوشکنهای نیروی دریایی به یاد او نامگذاری شدهاست.
🔹وی دارای آثار متعددی از جمله کتابی به نام خلیج فارس میباشد.
🔹یدالله بایندر (زاده ۳ مرداد ۱۲۹۲ در تهران - درگذشته ۴ شهریور ۱۳۲۰ در بندر انزلی) ناوسروان نیروی دریای ایران بود که در مقاومت در برابر حمله روسها در جنگ جهانی دوم به شمال ایران، نقش اساسی داشت و در این نبرد کشته شد. او برادر غلامعلی بایندر بود. پس از کشته شدن در عملیات جنگی طبق مقررات و آییننامه ارتش، درجه ناخدا سوم به او تعلق گرفت.
🔹ناوسروان یدالله بایندر در سال ۱۳۲۰ مسئولیت کفالت فرماندهی نیروی دریایی در دریای خزر را بر عهده داشت.
🔹در آخرین ساعات شب دوم شهریور ۱۳۲۰ به دولت ایران اطلاع داده شد به خاطر بیتوجهی به خواسته متفقین مبنی بر اخراج نیروهای آلمانی، ارتش دو کشور شوروی و انگلیس به شمال و جنوب ایران حمله خواهند کرد. به فاصله چند ساعت ایران از زمین و هوا و دریا در معرض تهاجم قرار گرفت. در شمال نیروهای حملهکننده شوروی با خشونت بندر انزلی را از زمین و هوا مورد تهاجم قرار داده و باعث شهید شدن ناوسروان یدالله بایندر شدند.
🔹مزار وی هماکنون در محوطه باراندازهای بندر انزلی است.
🔹یک بازی رایانهای در رابطه با زندگی ناخدا بایندر که با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی و توسط مؤسسه تبیان ساخته و در بازار بازیهای رایانهای ایران موجود میباشد. نام این بازی "نجات بندر" است.