✨ولادت #امام_جواد علیہالسلام✨
💟ابوجعفر محمد بن علی، نهمین امام شیعیان جهان، در ماه رجب سال ۱۹۵ ه..ق در شهر مدینه دیده به جهان گشود. مشهورترین لقب های آن حضرت، «جواد» و «تقی» است.
📖شناسنامه امام محمد تقی علیه السلام
🔸مقام:امام نهم
🔸نام: محمّد
🔸لقب: جواد، التقی
🔸کنیه: ابو جعفر
🔸نام پدر: علی
🔸نام مادر: خیزران
🔸روز ولادت(ه ق): ۱۰ رجب سال ۱۹۵ ه ق
🔸مکان ولادت:مدینه-عربستان سعودی
🔸سلاطین زمان تولّد: محمّد امین
🔸مدت امامت(ه ق): ۱۷ سال
🔸مدت عمر(ه ق): ۲۵ سال
🔸روز شهادت(ه ق): ۳۰ ذیقعده سال ۲۲۰ ه ق
🔸فرمانروایان زمان: معتصم
🔸قاتل: معتصم
🔸محل دفن: کاظمین-عراق
🔸فرزند پسر: ۴
🔸فرزند دختر: ۷
🌺مادر آن حضرت، سبیکه نام داشت که از خاندان ماریه قبطیه همسر پیامبر اسلام بود. مادر امام جواد(ع) برترینِ زنان زمان خود بود، به گونه ای که امام رضا(ع)، او را بانویی منزه، پاک دامن و بافضیلت معرفی می کرد.
✴️روزی که پدر بزرگوار امام جواد(ع) درگذشت، او هشت سال داشت. پیشوای نهم در دوران امامت خود، با دو خلیفه عباسی یعنی مأمون و معتصم معاصر بوده است. هر دو خلیفه، امام جواد(ع) را به اجبار از مدینه به بغداد احضار کردند و در پایتخت زیرنظر گرفتند.
حضرت محمدتقی(ع)، نخستین امامی بود که در کودکی به منصب امامت رسید. همین موضوع، پرسش ها و شبهه هایی میان برخی شیعیان پدید آورد.
📜ابن رستم طبری از دانشمندان قرن چهارم هجری می گوید:
زمانی که سن او [یعنی حضرت جواد] به شش سال و چند ماه رسید، مأمون پدر او را به قتل رساند. شیعیان در حیرت و سرگردانی فرورفتند و در میان مردم، اختلافِ نظر پدید آمد. سن ابوجعفر را کم شمردند و شیعیان در دیگر شهرها متحیر شدند.
👈به همین دلیل، شیعیان با تشکیل گروه هایی، به دیدار امام جواد(ع) رفتند. آنها برای آزمودن علم امام، پرسش هایی مطرح کردند. هنگامی که پاسخ های قاطع و روشن و قانع کننده آن حضرت را شنیدند، آرام شدند.
📜در متون تاریخی نقل شده است وقتی مأمون تصمیم گرفت دخترش ام فضل را به همسری امام جواد(ع) دربیاورد، بسیاری از بزرگان بنی عباس به او اعتراض کردند.
💢مأمون در پاسخ به آنها گفت: «من به این دلیل او را به دامادی خودم برگزیدم که با کمی سن، در علم و فضیلت بر همه اهل زمان برتری دارد و اعجوبه ای است در علم و دانش».
♨️در آن زمان، فرقه های گوناگون اسلامی و غیراسلامی رشد یافتند و دانشمندان بزرگی با آن حضرت هم دوره بودند. امام جواد(ع) با وجود کمیِ سن، در مناظره ها و بحث های علمی گوناگونی شرکت می کرد. برخی مناظره ها بسیار جالب توجه و هیجان انگیز بوده است. آن حضرت با سرمایه خدایی امامت در تمام آن مناظره ها، به پرسش های دشوار و پیچیده دانشمندان پاسخ می داد و هرگونه شک و تردید را درباره پیشوایی خود و نیز اصل امامت، از بین می برد.
🔲به همین دلیل، پس از شهادت آن حضرت، وقتی فرزند ایشان، امام هادی(ع) در سن کودکی به امامت رسید، برای هیچ کس جای تردیدی نبود که خردسالی، تأثیری در بهره مندی از این منصب خدایی ندارد.
📚 منابع:
۱-بحارالانوار، ج۵۰، ص ۱۵، به نقل از: پرتوی از زندگی چهارده معصوم(ع)، نگاهی به زندگی امام جواد(ع)
۲- الکافی، ج۱، صص۴۹۲-۴۹۳